zoeken
Lettertype: A A A

Contactgegevens

Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord
Ommershoflaan 35
6861 CH Oosterbeek
Telefoon (026) 334 09 55
E-mail info@felixoord.nl


Yoga in Felixoord zorgt voor rust in het hoofd en positieve energie

Felixoord Yoga

Al 4 jaar geeft Linda van de Zilver yoga in vegetarisch zorgcentrum Felixoord. De bewoners, mensen met dementie of een lichamelijke beperking vanwege ouderdom, genieten van de momenten van ontspanning en meditatie. Speciaal voor hen volgde Linda de aanvullende cursus ‘yoga voor ouderen’. Want dat verschilt toch wel duidelijk van de yoga zoals we dat kennen.

“De yoga les is ontstaan vanuit de wens van bewoners zelf”, vertelt Linda. “In een sessie over leefplezier, kwam dat naar voren. Ik was destijds activiteitenbegeleider bij Felixoord en daarnaast gaf ik yoga. Niet alleen aan de bewoners van Felixoord, al deed ik daar tijdens de gymnastiek soms al wel iets mee. Het idee sprak mij dus gelijk aan.” Yoga en meditatie passen heel goed bij de vaak holistische levensovertuiging van de vegetarische en veganistische bewoners van Felixoord. Onder hen vind je yoga beoefenaars van het eerste uur. “Het brengt de mensen weer in contact met hun lichaam, zorgt voor rust in hun hoofd en voor positieve energie.”

“Je voelt dat het goed is voor je lichaam”

 “Yoga doe ik in groepsverband, maar ook individueel, speciaal afgestemd op deze doelgroep. Iemand die bijvoorbeeld een CVA heeft gehad kan soms maar één kant van het lichaam gebruiken. Ik richt de lessen daar dan op in en zorg ervoor dat zij niet worden geconfronteerd met hun beperking. Van bewoners krijg ik soms terug dat pijnklachten door yoga verzachten en dat zij makkelijker en ontspannener kunnen ademen. “Je voelt dat het goed is voor je lichaam”, zei één van de deelnemers tegen mij. Volgens mijn collega’s in de zorg zijn bewoners ’s avonds soms opvallend rustig na een yoga les. Als we dat samen kunnen bereiken, dan vind ik dat prachtig.”

Kwaliteit van leven

Linda ziet yoga als een ondersteuning bij de kwaliteit van leven. “Ik kijk of het een aanvulling kan zijn, bijvoorbeeld door de bewoners te begeleiden bij een betere ademhaling.” Yoga heeft natuurlijk ook een praktische kant. “Voor ouderen is het belangrijk om te bewegen en om de spieren en botten te gebruiken. Het stimuleren om goed en actief uit te ademen helpt om afvalstoffen uit de longen af te voeren en om een longontsteking te voorkomen.”

Muisstil

Maar waar Linda vooral van kan genieten, is de herkenning en de vertrouwdheid die ze tijdens de yoga ziet bij haar deelnemers. “De meest onrustige bewoners kunnen echt muisstil zijn bij de eindontspanning. Je hersenen komen daarbij helemaal tot rust. We doen dan vaak eerst een paar zelfmassageoefeningen. Dat ervaar je als een liefdevolle aanraking van jezelf. De bewoners van Felixoord staan daar meer voor open dan in een regulier verpleeghuis. Al zou ik daar ook mooie dingen kunnen bereiken. Maar het moet bij de bewoners passen. Zoals ik al zei, organiseren we het in Felixoord echt vanuit de vraag.”

Meer weten over yoga in het verpleeghuis? Stuur een mailtje naar l.vandezilver@icare.nl.